Hattyúk

Coscoroba coscoroba-Koszkoroba hattyú
Coscoroba coscoroba-Koszkoroba hattyú

A legkisebb hattyúfaj, Dél-Amerikában honos azon belül Dél-Brazília, Argentína, Chile, Uruguay és Paraguay az élőhelye. Vizes helyeket kedvel, tavakon, mocsarakban él. Mindkét nem egyforma. Feltűnő, hófehér tollazatú madár. A párok életük végéig összetartanak. Sekély tavak, nádasainak szélén, nádszálakból és gyékényből rakott kupacra rakja tojásait. A tojásokon csak a tojó kotlik a hím ezalatt őrködik. 6-9 piszkos-fehér tojásai 34-36 nap alatt kelnek ki. ivarérettsége a harmadik életéve után van.

Cygnus atratus-Fekete hattyú
Cygnus atratus-Fekete hattyú

Délnyugat-Ausztráliában és Tasmaniában él. Nyugat-Ausztrália állam nemzeti madara. Elsősorban növényevő, vízinövények hajtásait és leveleit eszi, olykor a szárazföldi füvekből is legel. Mint a hattyúk mindegyike, ez a faj is monogám, hosszú távú párkapcsolatban él, és egy életre választ társat. Az év bármely szakában költhet, de általában (hazánkban) télen, kora tavasszal rakja tojásait. 4-6 szürkés-zöld tojást tojik, a szülök felváltva kotlanak, 35-38 nap alatt kelnek ki fiókáik. Harmadik évtől ivarérett, de inkább a 4-5 életévében költ először.

Cygnus buccinator-Trombitás hattyú
Cygnus buccinator-Trombitás hattyú

A trombitás hattyú a récefélék családjának legnagyobb testű tagja. Észak-Amerikában honos. Elsősorban növényevő faj, táplálékuk vízinövények részeiből és magvaiból áll, melyeket hosszú nyakuk segítségével egészen mélyről is össze tudja gyűjteni, olykor a vízben fejre is áll táplálékkeresés közben. Mint a hattyúk mindegyike, ez a faj is monogám, hosszú távú párkapcsolatban él. Április végén, május elején keresi a költőpár az ideális fészkelőhelyet. 3-9 fehér tojást rak, melyeken 32-35 napig kotlik.

Cygnus columbianus-Kis hattyú
Cygnus columbianus-Kis hattyú

Európa északi terültein él és költ, ritkábban a Kárpát-medencében is előfordul. Jóval kisebb mint a többi hattyúfaj, de nem a legkisebb, mert a Koszkoroba hattyú még nála kisebb testű. Tápláléka vízinövények leveleiből és magvaiból, rovarokból, férgekből,kagylókból, apró kétéltűekből és halakból áll. Monogám faj, hosszú távú párkapcsolatban él, mint a többi hattyúfaj. Tojásait a Tundrán rakja, fészekalja 2-5 krém-fehér tojás, melyen csak a tojó kotlik 29-31 napig. Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Cygnus cygnus-Énekes hattyú
Cygnus cygnus-Énekes hattyú

Európa és Ázsia északi részeinek mocsaras területein él és költ. Valamivel kisebb a bütykös hattyúnál (Cygnus olor), testhossza 145–160 centiméter, szárnyfesztávolsága 218–243 centiméteres, testtömege 8,5–10 kilogramm. Monogám, hosszú távú párkapcsolatban él. A költési idő május második vagy június első felében kezdődik. 4-6 krém-fehér tojást rak, melyeken a tojó kotlik 33-37 napig, eközben a gúnár őrködik. Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Cygnus melanocorypha-Feketenyakú hattyú
Cygnus melanocorypha-Feketenyakú hattyú

Dél-Amerika déli területein költ Chile déli részétől délre Patagónián át egészen a Tűzföldig és a Falkland-szigeteken. Hínárokat és algákat fogyaszt elsődlegesen, melyeket hosszú nyaka segítségével - olykor a vízben fejreállva - egészen mélyről is fel tud hoznia felszínre. 4-5 életévétől ivarérett, szaporodása(hazánkban) általában ősszel, télen van. 3-7 tojásán a csak a tojó kotlik, kelési ideje 34-36 nap.