Díszrécék

Aix galericulata-Mandarinréce
Aix galericulata-Mandarinréce

Valaha igen elterjedt volt Kelet-Ázsiában, de mára veszélyeztetett fajjá vált. Víz közeli lombos erdők lakója. A Kelet-Oroszországban és a Kínában élő populáció jóval ezer pár alatt van, habár Japánban megközelítőleg 5000 pár él. Az utóbbi időkben a mesterséges telepítések révén Európában is elterjedt, itt körülbelül 7000 vadon élő párt tartanak nyilván. Rendkívül díszes tollazatú és szép formájú díszréce. Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A költési időszak áprilistól júniusig tart. A nászidőben a hím dísztollait felborzolja, így még mutatósabbá válik. Tojásait odúba rakja, a természetben akár 10-15 méter magasan, hogy elkerüljék a ragadozókat. Fészekalja 6-12 tojásból áll a tojó 28 nap alatt kelti fiókáit. A hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és utódaikat is párban nevelik. Kínában a házastársi hűség és boldogság jelképállata. Már az 1700-as évek elején szállítottak belőle példányokat Európába. tartása könnyű, és fogságban is könnyen szaporodik, ezért a legtöbb állatkertben és magán parkokban is megtalálható.

Aix sponsa-Karolinai réce, Kisasszonyréce
Aix sponsa-Karolinai réce, Kisasszonyréce

Észak-Amerika keleti részének és az Amerikai Egyesült Államok nyugati területeinek tavain és mocsaraiban fészkelő faj. A telet az USA déli részén tölti. A karibi szigeteken rendszeresen megjelenik a téli időszakban és néhány madár ott is marad költeni. Korábban Észak-Amerika legelterjedtebb vízimadarai közé tartoztak. Az intenzív vadászat és élőhelyeinek átalakítása miatt állományuk jelentősen csökkent. Fogságban könnyen tartható, szaporítása is eredményes. A pár tavasszal március végétől május végéig rakja tojásait, melyeket egy erre a célra kialakított odúban keltenek ki 28 nap alatt. A kiskacsák egy napig maradnak az odúban és utána mindenhová követik az anyjukat. Monogám faj, de előfordul, hogy más récékkel összepárosodik és hibridek jönnek létre, nálam ez a Bahama récével fordult elő. A vadszínű egyedeken kívül még a sárga, a fehér és a nagyon ritka ezüstszínű madarak ismertek.

Amazonetta brasiliensis-Amazonasi réce
Amazonetta brasiliensis-Amazonasi réce

Suriname, Argentína, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Francia Guyana, Guyana, Paraguay, Peru, Uruguay és Venezuela területén honos. Édesvizű tavon és mocsarak lakója. A tollazat mindkét nemnél világosbarna. A gácsér csőre piros, a tojóé szürke. Főleg a víz felszínén, vagy annál nem sokkal nagyobb mélységben keresi főleg növényi részekből álló táplálékát. A költés 25-26 napig tart, és csak a tojó költi ki a tojásokat. Fészekalja 8-12 tojásból áll.

Anas acuta-Nyílfarkú réce
Anas acuta-Nyílfarkú réce

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt, télen délre vonul, de néha áttelel. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. A gácsér és a tojó eltérő színű. A tojó farka hegyes, a gácséré 6–10 centiméteres és tűhegyes. Növényi és állati eredtű táplálékot egyaránt fogyaszt. Fészekalja 6-10 tojás, kotlási ideje 22-23 nap. Magyaroszágon védett, 50.000 Ft eszmei értéke van.

Anas americana-Álarcos réce, Amerikai fütyülő réce
Anas americana-Álarcos réce, Amerikai fütyülő réce

Észak-Amerikában elterjedt, télen melegebb helyekre vonul. Testhossza 45-46 centiméter, a tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. A nemek eltérő tollazatúak. Növényi részékkel, magvakkal táplálkozik melyeket a vízben szedeget össze. Fészkét a vízpartok közelében, talajmélyedésekbe rakja. Fészekalja 9-10 krém-fehér tojásból áll, melyeket a tojó 24-25 nap alatt kelt ki. Ivarérettsége az első végén, második évtől van.

Anas bahamensis-Bahama-réce
Anas bahamensis-Bahama-réce

A Karib-térségben, alfajai a Galápagos-szigeteken és Dél Amerikában honosak. A nemek azonos színűek, világosbarna hasán sötét pettyes mintázat látható, sötétbarna sapkával, feltűnő fehér pofával és fehér torokkal. Táplálékát a vízben szedegeti, magvakból, zöld növényi részekből valamint víziállatokból áll. A vízpartokon, a sűrű aljnövényzetbe elrejtve rakja a tojásait. Fészekalja 6-10 tojás a kotlás 25-26 napig tart. Első év végétől, második évben ivarérett. Kedvelt díszmadár.

Anas bernieri-Bernier-réce
Anas bernieri-Bernier-réce

Madagaszkár szigetének nyugati, tengerparti részén élő, veszélyeztett faj. Az 1990-es évtől Gerald Durrell angol természettudós elindított egy fogságban való szaporítási programot, mely eredményesnek tünnik, így hamarosan a Hawaii-lúdhoz hasonlóan megmenthető a faj a kipusztulástól. Mindkét ivar barnás színezetű, a hímek csőre és lábai vöröses színűek, ezzel szemben ezek a tojóknál barnás színűek. Életmódjának nem ismert, így nincs adat a szaporodásra vonatkozoan. Cites II kategóriába sorolt madár, tartása csak engedéllyel lehetséges.

Anas capensis-Bantu réce
Anas capensis-Bantu réce

Afrika déli részein él, északabbra gyakran megtalálható Kelet-Afrikában, a Szaharától délre nyugaton Kelet-Nigerig, északon Líbia és Egyiptom déli részéig fordul elő. Kis termetű, világos szürkésbarna réce, háta valamivel sötétebb, csillogó, rózsaszín csőre részben feketével keretezett. A nemek azonos színűek. A víz felszínéről úszva szedi fel táplálékát, melyek növényi részek, rovarok, kisebb rákok. Néha kisebb mélységbe lebukva is táplálkozik. Az év bármely szakában költhet, tojásai talajmélyedésekbe rakja. A természetes élőhelyén már az első évben ivarérett, fogságban csak a második, harmadik évtől.

Anas clypeata-Kanalas réce, Európai kanalasréce
Anas clypeata-Kanalas réce, Európai kanalasréce

Európában és Észak-Amerikában elterjedt, télen délre vonul, de néha áttelel. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Sekély sós és édesvizek környékén él. Csőrével szűri meg a vizet, így zsákmányol apró rákokat, szúnyoglárvákat és más apró állatokat. Fészkét az aljnövényzetbe rakja, melyekbe 8-12 tojást rak, a tojó 22-25 nap alatt kelti ki. Magyarországon védett, nem tartható eszmei értéke 50 000 Ft.

Anas cyanoptera-Fahéjszínű réce, Fahéjréce
Anas cyanoptera-Fahéjszínű réce, Fahéjréce

Észak-Amerikában és Dél-Amerikában elterjedt, télen melegebb helyekre vonul. Több alfaja is ismert, Argentin, Andesi, Kolumbiai, Északi fahéjréce. A hím madár nászidőszakban fahéj-vörös, nyugalmi időszakban sötétbarna tollazatú, a tojó tollai inkább barnás színűek, márványos mintázattal. Tápláléka növényi részekből, kisebb mennyiségben rákokból, csigákból áll. Az aljnövényzetbe kisebb mélyedébe készíti fészkét, melyet növényi anyagokkal és tollal bélel ki. Fészekalja 5-9 tojásból áll, a költési idő 25-26 nap.

Anas discors-Kékszárnyú réce
Anas discors-Kékszárnyú réce

Észak-Amerikában elterjedt, télen Közép-Amerikába és Dél-Amerikába vonul. Kedveli a sekély tavakat, vízfolyásokat. Fészekalja 9-10 tojásból áll, melyeket a tojó 23-24 nap alatt kelt ki. Első évben már költhet.

Anas erythrorhyncha-Piroscsőrű réce
Anas erythrorhyncha-Piroscsőrű réce

Közép,és Dél-Afrika területein, valamint a környező szigeteken honos réce. Hasonlít a Bahama-récéhez, tollazata sötétebb, feltűnő piros csőrrel. Tápláléka magvak, vízinövények és apró rákok, csigák. 5-12 világosbarna tojást rak, a kotlási idő 25-27 nap. Ivarérettségét csak a második, harmadik évtől éri el.

Anas falcata-Sarlós réce
Anas falcata-Sarlós réce

Észak-Ázsiában elterjedt, télen délre vonul, de néha áttelel. Kedveli a sekély szikes tavakat, nádasok szegélyét. A gácsér nászruhája nagyon szép, fején csillogó zöld tollakkal. Szárnya végén a tollak sarló szerüen hajlottak. Tápláléka növényi részekből, csigákból, apró rákokból áll. Tojásai bokrok alá, talajmélyedésekbe rakja. Ivarérettsége a második évtől.

Anas formosa-Cifra réce, Bajkál réce
Anas formosa-Cifra réce, Bajkál réce

Ázsiában elterjedt, télen délre vonul, néha előfordul, hogy áttelel. Főbb telelőhelyei Kína, Dél-Kora és Japán vizes, árteres területei. A gácsér mutatós tollazata feltűnő zöld, fekete, barna és fehér fejrajzolattal párosul. Barna melle kiemelkedik testének szürke árnyalatából. Válláról indulva hosszú, hegyes, vörösesbarna-fekete tollak futnak végig a hátán. A tojó, a csörgő réce tojójához hasonlóan neki sem feltűnő a tollazata. Csőre tövében mindkét oldalon fehér folt látható. . Főként növényevő, de rovarokat is fogyaszt. Fészekalja 6-10 sárgásfehér tojásból áll, melyen 23-25 napig kotlik.

Anas georgica-Déli-georgiai nyílfarkú réce
Anas georgica-Déli-georgiai nyílfarkú réce

Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Ecuador, Falkland-szigetek, Paraguay, Peru, a Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek és Uruguay területén honos. Több alfaja is ismert. Növényi részekkel, magvakkal táplálkozik. Vízhez közeli területeken rakja a fészkét, melyek általában bokrok alatt, talajmélyedésekben van. Fészekalja 4-5 világos barna tojásból áll, a költési idő 25-26 nap. Első évben ivarérett, fogságban ritán tartott madár.

Anas gibberifrons-Fehértorkú réce
Anas gibberifrons-Fehértorkú réce

India, Indonézia, Mianmar és Kelet-Timor területén honos. Kóborlásai során eljut a Karácsony-szigetre is. Ritka, kis egyedszámú récefaj. Szapaorodási ideje tavasztól nyár végéig, fészekalja 6-10 krém-fehér tojás, kotlási idő 24-26 nap.

Anas hottentota-Hottentotta réce
Anas hottentota-Hottentotta réce

Szinte egész Afrika területén megtalálható, kistestű réce. A tojó és a gácsér teljesen egyforma, a hím valamivel nagyobb. Tojásait odúkba vagy talajmélyedésekbe rakja, melyek 22-24 nap alatt kelnek ki. Első évben ivarérett. Az összes récefaj közül a legkisebb faj.

Anas penelope-Fütyülő réce
Anas penelope-Fütyülő réce

Európa, Ázsia és Amerika északi részén elterjedt, télen délre vonul. A Kárpát-medencében rendszeres vendég. Testhossza 45-51 centiméter, a tojó valamivel kisebb és könnyebb a hímnél. Általában növényevő, de kagylókat és rovarokat is fogyaszt. A tojó a fészket lehetőleg fa vagy bokor alá rakja, főként víz közelébe, fészekalja 7-10 tojásból áll, melyeken 23-25 napig kotlik. Élete második évétől ivarérett. Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Anas platalea-Argentin kanalasréce
Anas platalea-Argentin kanalasréce

A természetes élőhelye sós lagúnák, valamint édesvizű tavak és mocsarak, Dél-Amerika és Falkland szigetek területein. Kanalas csőrével a vízben úszva szüri ki a puhatestüekből, rákokból álló táplálékát. Európai tenyésztőknél is elterjedt madár. 6-8 krémfehér tojást rak, 25 nap alatt kelti ki. Első év végétől, második évben ivarérett.

Anas puna-Ezüstcsőrű réce
Anas puna-Ezüstcsőrű réce

Nagyon hasonlít az ezüstrécére, de nagyobb testű madár. Dél-Amerikában Argentína, Bolívia, Chile és Peru területén honos. Tojásait odúkba vagy talajmélyedésekbe rakja. A kotlási idő 24-25 nap. Második évtől ivarérett.

Anas querquedula-Böjti réce
Anas querquedula-Böjti réce

Európában, Ázsiában fészkel, télen Afrikába vonul. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Szikes tavak mellett található meg. A költési idő április végétől kezdődik. Fészekalja 6-10 tojásból áll, a kotlás 23-25 napig tart.

Anas rhynchotis-Ausztráliai kanalasréce
Anas rhynchotis-Ausztráliai kanalasréce

Ausztrália és Új-Zéland területén honos. Megtalálható minden mocsaras vidékeken, de leginkább nagy zavartan sűr növényzetű édesvizű mocsaraknál. Néha látható nyílt vizeken és néha part mentén. Egy alfaja ismert mely Új-Zélandon él. Csőre kék színű, kifele haladva szélesedő. A hím fejeteteje, háta és farka fekete. Oldala barna színű. Hasa fehér és barna pöttyös. A tojó tollazata egyszerű, fehér és barna pöttyös. A hím lába erős narancssárga, míg a tojóé halványabb. Rovarokkal, rákokkal és különféle növényekkel táplálkozik. Fészekalja 9–11 tojásból áll, melyet csak a tojó költ 25 napon keresztül. Ivarérettsége első év vége, második év.

Anas smithii-Fokföldi kanalasréce, Dél-afrikai kanalasréce
Anas smithii-Fokföldi kanalasréce, Dél-afrikai kanalasréce

Dél-afrikai Köztársaság, Kongó, Botswana területein honos. Nagytestű réce, testhossza 51-55 cm. Puhatestűekkel és rovarokkal táplálkozik, kisebb részben növényi anyagokkal. 6-12 tojást rak, melyeket 27-28 nap alatt kelt ki a tojó. Második évtől ivarérett.

Anas specularis-Rézréce, Szemüveges réce
Anas specularis-Rézréce, Szemüveges réce

Természetes élőhelye folyók és tavak mellett van, Argentína és Chile területein. Nagytestű récefaj, a nemek egyformák, nincs különbség köztük. Agresszív madár, nagyon összeférhetetlen főleg költési időben a nála sokkal nagyobb testű madaraknak vagy ludaknak is bátran nekimegy. A fészke talajmélyedésekbe van, tojásait 30-31 nap alatt kelti ki.

Anas strepera-Kendermagos réce
Anas strepera-Kendermagos réce

A hím színesebb és nagyobb a tojónál, testhossza 45-55 cm. Főként növényevő, de csigát és sáskát is fogyaszt, melyet a vízben fejre állva, akár 30 centiméteres mélységben is keres. Fészekalja 8–10 tojásból áll, melyen 22–25 napig kotlik a tojó. Magyarországon védett, eszmei értéke 50.000 Ft.

Anas sybilatrix-Chilei fütyülőréce
Anas sybilatrix-Chilei fütyülőréce

Dél-Amerika déli részén, Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek és Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek területein él. Folyótorkolatok, a pampák kis édes- és sós vizű tavainak madara. A vízben fejen állva keresgéli növényi eredetű táplálékát. Az első chilei fütyülőrécéket 1870-ben hozták Európába Dél-Amerikából és hamarosan elkezdtek szaporodni az állatkertekben. Sajnos más récékkel együtt tartva fenn áll a veszélye az összekereszteződésnek, ennél a fajnál ez gyakran előfordul. Szaporodása a második évtől várható, tojásait bokrok alá, vagy más védett helyre rakja. A tojások kelési ideje 24-25 nap.

Anas versicolor-Ezüstréce
Anas versicolor-Ezüstréce

Dél-Amerika és Falkland-szigetek területein honos réce. Testhossza 40-45 cm. A nemek teljesen egyformák, a gácsér egy kicsivel nagyobb. 7-10 krémszínű tojásait 24-26 nap alatt kelti ki, a fiókák fészekhagyóak. Ivarérettségét már az első évben eléri.

Cairina scutulata-Dzsungelréce
Cairina scutulata-Dzsungelréce

Banglades, Kambodzsa, India, Indonézia, Laosz, Mianmar, Thaiföld és Vietnam területén honos. Veszélyeztet faj, tartása csak Cites engedéllyel lehetséges. Párás, sűrű erdők és folyópartok lakója. Tápláléka apró rovarok melyeket a vízben gyűjti össze. hideg teleinket nem jól viseli, téli fűtött helységről gondoskodni kell. A monszun éghajlaton áprilistól szeptemberig tart a tenyészidőszaka. Tojásait odvakba, bokrok alá rakja, melyeket 30-35 nap alatt kelt ki a tojó. Fészekalja 7-13 tojásból áll. Ismert színváltozatai a vadszínen kívül a fehér, a sárga és a fekete.

Callonetta leucophrys-Vörösvállú réce
Callonetta leucophrys-Vörösvállú réce

Dél-Amerikában, Dél-Brazília, Észak-Argentína, Kelet-Bolívia, Paraguay és Uruguay mocsaras, fás vidékein él. Kistestű récefaj, mindössze 35-38 cm. A vörösvállú réce hímje feltűnően tarka színezetű, a tojó világosbarna. Növényi részekből, gerinctelenekből és más kis állatokból álló táplálékát a vízfelszínen szedegeti össze. Kedvelt díszmadár, tartása nem túl bonyolult, könnyen szaporodik fogságban. A tojó általában faodúba építi pihékkel bélelt fészkét, ahova 6–12 tojást rak. A költés 26–28 napig tart, és a szülők felváltva melengetik a tojásokat.